42. Europsko Karate Prvenstvo

Bratislava, 04-06.05.2007. godine

Nastup bh. karatista na 42. Europskom prvenstvu za seniore ostat će zapamćen po nastupu naše najbolje karatistkinje Arnele Odžaković članice Karate kluba Bushido iz Sarajeva.

Arnela Odžaković se vratila iz Bratislave bogatija za dvije srebrene medalje.
Prvog dana takmičenja Odžaković se briljantnim nastupom jednostavno „prošetala i pomela“ sve svoje protivnice do finala, ne izgubivši niti jedan poen.


U prvom kolu savladala je predstavnicu Kipra Leanou sa 6:0, potom Austrijanku Vran 5:0, Grkinju Karapidou 1:0, te u polufinalu Njemicu Engesel 2:0.

U finalnom meču koji je održan istoga dana u poslijepodnevnim časovima, Arnela Odžaković je poražena od predstavnice Turske nakon produžetka kontroverznom odlukom sudija 3:1.
Sama finalna borba se razlikovala od uobičajenih koje možemo vidjeti na takmičenjima.
Dvije protivnice koje se međusobno odlično poznaju su od samog početka vodile borbu oprezno vodeći računa o tome da bi ih i najmanja greška mogla skupo koštati.
Aras je bila prva koja je iskoristila neopreznost Odžakovićeve i povela rezultatom 1:0, vješto pokušavajući da stečenu prednost očuva do kraja, što joj je skoro i uspjelo.
Ali u posljenoj sekundi meča Odžakovićeva je uspjela izjednačiti rezultat 1:1.
U produžecima, kada je o pobjedniku odlučivalo ko će prvi napraviti poen, bh. predstavnica je poentira i glavni sudac prekida borbu dodijelivši Arneli pobjednički poen. Međutim, Aras teatralno pada kao pokošena i ostaje par trenutaka ležati na tatamiju.
Glavni sudac poništava odluku i Arneli dosuđuje opomenu.
Po isteku produžetaka, izjašnjavanjem sudaca, Arasova, na kojoj se uopšte nisu vidjeli tragovi pretrpljene «traume», pobjeđuje sudijskom odlukom 3:1.

Posljednjeg dana takmičenja bh. takmičarke su se potrudile da nas prijatno iznenade medaljom u ekipnom nastupu.
Djevojke, u sastavu Arnela Odžaković, Merima Softić i Mirsada Suljkanović, sjajnim su se borbama plasirale u finalni dio takmičenja i osvojile srebrenu medalju.
U prvom kolu su pobijedile Poljsku 2:0, potom Italiju 1:0, te Slovačku na poen razliku.

U finalnom meču naše reprezentativke su poražene od predstavnica Španije, koje su očigledno bile pomognute sudijskom naklonošću, rezultatom 2:0.
Na Europskom prvenstvu, na kojem su nastupili takmičari iz 42 zemlje, reprezentacija BiH se vratila sa s tri odličja i u ukupno plasmanu zauzela solidno 10. mjesto.

Gallery

 
 

Statistics

Broj pregleda članaka
116237

Who's Online

Ko je na web-stranici: 34 gostiju i nema prijavljenih članova