Novosti

 
 

Bushido-Karate

karateKarate kao borilačka vještina koja ne upotrebljava oružje (kara–prazan i te – ruka) se prvi put javlja u šestom stoljeću. Niz je teorija koje govore o porijeklu karatea. Jedna od njih tvrdi da je prva osoba koja je vježbala karate bio Bodidarma - monarh iz Indije. Cilj mu je bio da fizički ojača svoje učenike da lakše savladavaju prepreke na putu svog misionarskog poziva - širenja budizma. Tako se karate misionarskim stazama, ali i trgovačkim putevima, prenio prvo u Kinu, pa potom na Okinavu, Japan i Koreju, pri čemu je na svakom od ovih područja karate dobivao neku novu specifičnu dimenziju, odnosno stilove.

Danas, postoje četiri glavna stila karatea: Gojo-ryu, Shito-ryu, Shotokan i Wado-ryu.

Funakoshi Gichin je dvadesetih godina prošlog stoljeća svijetu predstavio Shotokan stil koji se isključivo vježba u Bosni i Hercegovini i karate klubu «Bushido». Shotokan stil je karakterstičan po linearnim, direktnim udarcima, blokovima i nožnim udarcima izvedenim iz niskih i jakih stavova.

Goju-ry stil je osmislio Higaonna /1853-1915/ pri čemu je koristio osam formi borbi koje je prenio iz Kine. Potom je njegov najbolji student Chojun Miyagi (1888-1953) 1930. godine osnovao 'hard soft way' (mekši stil karatea). U ovom stilu akcent se stavlja na kombinovanje mekih kružnih tehnika blokiranja sa brzim protunapodom.

Shito-ryu je 1928. godine osnovao Knwa Mabuni (1889-1952). Ime Shito je izvedeno iz kombinacije slova koja se nalaze u prezimenu Mabunijevog učitelja (Ankoh Itosu i Kanryo Higaonna). Ovaj stil karatea većinom favorizuje vježbanje kata, negdje oko 50 posto od svih aktivnosti, a karakterstično je da je akcent stavljen na brzinu i snagu pri izvodenju tehnika.
Wado-ry je utemeljio 1939. godine Hironori Otskua, koji je bio učenik Funakoshi Gicina. Ovaj stil predstavlja kombinaciju jiu-jitsu i shotokan karatea, pri čemu se akcent stavlja na mekoću i stvaranje harmonije u pokretima, kao i na spiritualne discipline.
Svi ovi stilovi u sebi sadrže filozofiju samoodbrane. Iako na takmičenjima danas vidimo komponentu napada, historijski gledano, karate se vježbao čisto samoodbrane radi. U vrijeme širenja karatea, oružje se nije smjelo nositi, te se zbog toga došlo do ideje da se od tijela napravi kvalitetno oružje za samoodbranu. Najbolji dokaz da je karate samoodbrambena vještina proizilazi iz kata (borba sa zamišljenim protivnikom), pri čemu sve kate počinju isključivo blokom, a ne udarcem.


Šta je to Bushido?
U Japanskoj tradiciji, riječ Bushido znači “put ratnika”.
Drevni samuraji su potpuno posvetili svoj život bushido-ou, to jest rigoroznom kodeksu ponašanja koji zahtijeva lojalnost i poštovanje.
Ukoliko samuraj ne ispuni svoju misiju, tj. ne zadrži svoju čast, jedini način na koji je mogao povratiti izgubljenu čast jeste putem ritualnog samoubistva (seppuku). Srećom, danas se ova rigorozna pravila više ne promjenjuju.

Bushido, dakle, predstavlja kodeks etičkog ponašanja. U svojoj načistijoj formi, od onih koji vježbaju se zahtijeva da pogledaju u prošlost iz momenta sadašnjosti na način kao da su već mrtvi. Bushido kodeks ponašanje se sastoji od sedam principa:

  • donošenje pravih odluka,
  • rabrost,
  • benevolentnost,
  • poštovanje,
  • iskrenost,
  • čast
  • i lojalnost.

Svim našim aktivnostima u Karate klubu «Bushido» sa polaznicima stvaramo odnos koji je zasnovan na ovim principima ponašanja i smatramo da će poslužiti kao dobra osnova za njihov daljnji društevno-psihički razvoj.

Gallery

 
 

Statistics

Broj pregleda članaka
116231

Who's Online

Ko je na web-stranici: 21 gostiju i nema prijavljenih članova